Mindset

Mindset

Mindset, een breed en vaag begrip. Vind ik. Een begrip die ik de laatste tijd bijzonder vaak voorbij zie komen. Logisch, want in mijn werk probeer ik mensen te helpen bij het behalen van een doel, fysiek of mentaal. Maar ook om me heenmerk ik dat mensen steeds meer bezig zijn met het creëren van een goede mindset. Maar hoe doe je dat? Wat houdt het in voor jou. Wanneer is je mindset goed? Moet iedereen dezelfde mindset hebben om succes te hebben? Moet jij voor altijd eenzelfde mindset hebben en houden, of verandert dit gedurende de tijd.

Wat ik denk ik wel kan zeggen is dat alles wat er in je hoofd omgaat, heel belangrijk is. Niet alleen belangrijk bij het sporten en gezond eten, maar belangrijk bij elke keuze die je in je leven maakt. Veranderen gebeurd voornamelijk in je hoofd. En echt veranderen gebeurd alleen als je in je hoofd kunt veranderen.

SUCCES JIJ BENT UNIEK
Wat moet je precies doen om echt succes te hebben, en wat moet je niet doen? Als je wilt veranderen hoe je lichaam eruit ziet, hoe je lichaam voelt en hoe je lichaam functioneert, wat moet je daar dan voor doen? Ga bij jezelf eens na, wat denk jij dat jij anders moet doen om te veranderen. Schrijf deze punten eens op. Jaa, echt opschrijven. Met een pen.

  …………….

Ok. Hoe komt het dat jij deze punten hebt opgeschreven. Waarom heb je dit opgeschreven, en waarom denk jij dat je beter voelt of bent als je dit hebt behaald? Denk.

…………….

JIJ BENT UNIEK
Elk mens is uniek. Elk mens wordt gevormd door de omgeving waarin hij opgroeit. Je wordt gevormd door de mensen om je heen, door dingen die je meemaakt, door gewoontes die jou zijn aangeleerd of door gewoontes die je juist niet hebt meekregen. Waar heb jij geleerd om te denken zoals jij doet, en om te zijn wie jij bent? Sommige regels, gewoontes en de manier waarop we denken zijn ons aangeleerd door onze ouders. Andere regels door onze vrienden, familie of door dingen die je zelf hebt uitgezocht (hier had je al een keuze). Zo is het met gedrag, met voeding, met levensstijl, met bewegen….. Alle keuzes die jij maakt komen voort uit jouw manier van denken en jouw manier van zijn. Voeding: een keuze? Denk nu nog eens na over de keuzes die jij in je leven maakt. De keuze voor een opleiding. De keuze voor vrienden en mensen om je heen. Het kopen van een woning, een auto, het hebben van een gezin, de voeding die je eet, de kleding die je koopt…. over al deze keuzes die jij maakt, groot en klein, kun je waarschijnlijk het volgende zeggen: – de manier waarop je wordt beïnvloed tot het maken van een keuze is vaak onbewust, – er is een bepaald verwachtingspatroon, van jezelf of anderen, waardoor je een bepaalde keuze maakt, – we maken een keuze door kennis die we krijgen van anderen, worden beïnvloed door mensen die vaak weinig of helemaal niks weten over het onderwerp weten (denk aan voeding). Veranderen van jouw eigen voedings-, en beweegpatroon, betekent veranderen van gewoontes en gedrag: en dat is moeilijk, heel moeilijk. Je moet het niet alleen willen, je moet ook weten hoe je dit gaat doen en vooral waarom je dit gaat doen.
Laat nooit iemand tegen je zeggen dat je iets niet kunt.
Jij kunt alles, maar het hangt af van de energie en tijd die je erin wilt steken.


WAAROM
Waarom? Toen je nog klein was vroeg je bij alles, waarom? Tenminste kinderen van jonge leeftijd doen dat, vragen stellen. Zoeken naar kennis, informatie, naar het nut van dingen. Waarom moet ik dat doen? Soms tot het irritante aan toe. In mijn werk in het onderwijs probeerde ik dat te stimuleren, vragen stellen. Op school proberen we dat te stimuleren. Geef de kinderen duidelijkheid waarom ze iets moeten doen, dat geeft focus en richting.

Om jezelf ergens voor te motiveren moet je weten waarom je iets moet doen, je moet een doel hebben, een manier om al je inzet te geven. Als je ergens het nut niet van inziet, waarom zou je het dan doen? En hoe ga je het dan ooit volhouden? Je moet weten over het hoe en over het waarom, voordat je zomaar weer een uitdaging met jezelf aangaat. Jij weet al heel duidelijk wat je doel is. En je gaat het nu echt halen. Toch? Maar weet je ook al waarom dit jouw doel is, waarom wil je dit bereiken. Kun je je doel concreet maken? Meetbaar?

Ja? OK. Schrijf het op. (ja, echt doen)
…………………………

En? Heb je een duidelijk waarom kunnen formuleren? En een hoe? Want hoe ga jij dit aanpakken dan, en hoe ga je je focus behouden. Hoe kom je door de moeilijke momenten? Wie gaat jou richting geven?
 
VERANDERING en MINDSET
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ook jij kan dit, ook jij kunt veranderen. Als je maar genoeg tijd, energie, inzet en focus hebt. En dat is een kunst. Zeggen dat je iets wilt, en denken dat je iets wilt, is iets heel anders dan het ook daadwerkelijk doen. Op je zwakke momenten volhouden. Dingen zullen pas gaan veranderen, als jij anders gaat denken. Wil je iets anders, verander hoe het werkt in jouw hoofd.

Motivatie is tijdelijk. Mindset is voor altijd.

Succes hangt voor het grootste deel af van wat jij denkt over jezelf, van jouw geloof in jezelf en in jouw mogelijkheden. Er is geen kant-en-klaar antwoord te geven op de vraag hoe je een doel gaat behalen, hoe je jouw doel gaat behalen. Het vergt een heel groot doorzettingsvermogen, die absoluut in jou zit. Er is een knop in jou die om moet, je moet de juiste mindset vinden. En daar hebben we hem, de mindset.
Tijd om het juiste te denken
 Heel veel dingen in je leven kun je sturen, maar jij moet wel aan het wiel gaan staan. Jij geeft de richting aan: denk in uitdagingen en probeer die te overwinnen. Zorg dat je weet waar je heen wilt, stuur de juiste kant op en zorg dat je er komt. En met een goede mindset, heb je geen tijdelijke motivatie meer nodig. Je weet wat je wilt, je hebt gedrag aangeleerd en van daaruit handel je. Alle keuzes die je maakt komen voort uit de nieuwe manier van denken. Jij weet waarom je het wilt, en daarmee behoud je je focus.

          Focus op problemen, en je zult meer problemen zien.
         Focus op mogelijkheden, en je zult meer kansen zien. 


HET IS TIJD VOOR JOU
Stel, je bent 80 en je zit buiten op een stoeltje. Lekker in het zonnetje, kopje koffie, theetje. Koekje. Een beetje nadenken over hoe je leven is gelopen. Wat zou je dan denken over de periode waarin je nu leeft. Welke keuzes zou je goed vinden, en wat zou je willen dat je anders had gedaan. ‘Toen ik 30 was had ik eigenlijk dat moeten doen’. Let’s go, nu heb je die kans!
Wees soms eens egoïstisch, durf eens nee te zeggen. Jij maakt jouw eigen pad, en die ga je volgen. Soms ga je afwijken, en soms ga je aanpassen. Dat is goed, het is een proces, het is een manier van leven. Jouw leven, en jouw weg.

                                   Met geluk is het hetzelfde als met je gezondheid, als je er niets van merkt,
betekent het dat het er is. Waardeer elke stap en elke stuiver. 

Krachttraining

Bootcamp

Voeding